Moj računovodja
   
 

Postopna vpeljava novega formata za elektronska plačila

Mogoče ste že bili obveščeni s strani vaše banke, da se v okviru SEPA (kratica za Single Euro Payments Area) poleg ostalih sprememb pripravljajo tudi spremembe na področju elektronskega plačevanja.

Konkretno to pomeni, da bo standardni TKDIS.TXT format, ki se danes uporablja za posredovanje plačilnih nalogov po elektronski poti na banke, zamenjan z novim SEPA XML formatom.

Vsebino sprememb pripravlja Združenje Bank Slovenije. Sprememba, oziroma prehod na nov format bo postopna, v prehodnem obdobju bo mogoče uporabljati oba formata vzporedno. Prehod na nov format naj bi se dokončno izvedel do leta 2011. Do takrat bodo posamezne banke z različno dinamiko svojim strankam začele omogočati uporabo novega formata, obenem pa bodo omogočale prenos podatkov tudi v obstoječem TKDIS.TXT formatu.

Kako pa to vpliva konkretno na vas, uporabnike naših programov za poslovno informatiko?

Večina od vas uporablja avtomatski prenos plačilnih nalogov iz naših programov v program banke, preko katere izvajate plačilni promet. To so programi kot so NLB-Klik, SKB-net, E-Link, Abanet itd.. Danes vsi ti programi uporabljajo za izmenjavo nalogov datoteko v formatu TKDIS.TXT, ki ga uporabite vedno, kadar tiskate naloge iz datoteke v prenosno datoteko.
Ko bo stopil v veljavo nov SEPA XML format boste pri pripravi nalogov namesto obstoječega formata izbrali nov format, vse ostalo pa bo ostalo nespremenjeno.

Nov SEPA XML format bo v naših programih poslovne informatike pravočasno na voljo. O tem vas bomo tudi pravočasno obvestili.

Za več informacij glede vpeljave SEPA pa lahko obiščete naslednje internetne strani:

 

 
 

 

 
 
 
Design in izvedba Virtcom d.o.o.